ČOKOLADNA TORTA SA VIŠNJAMA



Tijesto:
120 g čokolade
25 g maslaca
3 žutanjka
4 bjelanjka
40 g šećera

Čokoladu rastopite i dodajte joj maslac. Žutanjke tucite s polovicom šećera, a bjelanjke s drugom polovicom. Sve pomiješajte žlicom i pecite oko 20 minuta na 180 stupnjeva.

krema:
200 ml slatkog vrhnja
350 g čokolade
250 ml vrhnja

Prokuhajte 200 ml vrhnja. Čokoladu razlomite na manje kockice i prelijte vrelim vrhnjem. Promiješajte i ostavite da se malo ohladi. Istucite šlag od 250 ml vrhnja. Umiješajte šlag u čokoladnu kremu.

Ostalo:
višnje iz kompota
slatko vrhnje za šlag
kakao u prahu za posipanje

Na pečeno tijesto stavite višnje, na višnje kremu. Neka se torta dobro stisne u hladnjaku, zatim skinite obruč, namažite je tučenim slatkim vrhnjem i pospite kakaom u prahu.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

KINESKA KISELO-LJUTA JUHA


30g Mu-err gljiva
150g svinjskih šnicla
100g kuhane šunke
50g bambusovih klica
1 l kokošje juhe
50g prozirnih staklenih rezanaca(noodlesi)
1 1/2 žlice octa
2 žlice vode
2 žlice soja sosa
1 1/2 škrobnog brašna(gustina)
papar(sviježe mljeveni)
1 1/2 žlice šećera
1 žličica sezamovog ulja
2 jaja, 1 žlica ulja od kikirikija

Gljive staviti na 30 minuta u toplu vodu da se omekšaju. Šnicle i šunku izrezati na trakice.Ocijedjene gljive i bambus izrezati u komade. Prokuhati juhu. Dodati šnicle, šunku, gljive, bambus i rezance.Kuhati 5 minuta.U jednoj posudi promješati ocat, vodu, soja sos i gustin. Dodati juhi i prokuhati. Začiniti paprom, šećerom, sezamovim uljem i octom. Jaje izmutiti i ispeći. Jaje s stapicom ili vilicom trgati i stavljati u juhu.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

TIJESTO ZA PIZZU



sastojci: 500 g brašna
               1 vrećica suhog kvasca
               3 žlice tople vode
               3 žlice ulja
               1 žlica šećera
               1 žlica soli
               oko 2 dcl tople vode

nadljev (primjer): pasirana rajčica, origano, šunka za pizzu, sir

priprema: Brašno stavite u veću posudu, u sredini napravite rupu i u nju stavite kvasac, šećer i 3 žlice vode. Okolo brašna pospite ulje i sol. Odmah umješajte tjesto dodavajući toplu vodu i mješajte kuhačom, a zatim doradite rukom. Ako vam se tijesto ljepi za ruke dodajte brašna, a ako je pre suho dodajte još malo tople vode dok ne dobijete dobru smjesu. Tijesto ostavite par minuta prekriveno i na toplom, a kada se digne možete ga razvaljati u tepsiju i premažite nadljevom po vašoj želji. Pecite u predhodno zagrijanoj pećnici na 250 supnjeva 12-15 min.

prijedlog: ovo je tijesto za otprilike 2 pizze, pa ukoliko vam ostane tijesta možete ga oblikovatu u tanku pogaču, premazati maslinovim uljem, posuti sa češnjakom u granulama i malo parmezana. Jako je ukusno za poslužiti za neko predjelo uz umak po vašoj želji.

hvala majstorici talijanske kuhinje Sanji :) kiss

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

PEKARSKI KRUMPIR

 
sastojci: 1 kg krumpira
             1 veći luk
             1 crvena paprika 
             1 rajčica
             1 grančica ružmarina
             sol, papar
             maslinovo ulje
             rajčica

priprema:
Krumpir ogulite i narežite na kolutiće, Luk, papriku i rajčicu nasjeckajte i dodajte narezanom krumpiru. Sve skupa izmješajte, posolite, popaprite i začinite crvenom paprikom.
Stavite u tepsiju, na vrh stavite grančicu ružmarina koja će vam dati specifičan miris, a po želji možete dodati i malo nasjeckane slanine (pancete). Začinite sa maslinovim uljem te ulijte otprilike 2 dcl vode (krumpir će biti sočniji, a voda će za vrijeme pečenja ispariti). Pecite otrpilike jedan sat na 200°C.


  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

NAPITCI PROTIV CELULITA

Volimo fino jesti, ali i ljepo izgledati, zato da se previše ne mučimo sa djetama, bavit ćemo se brzim napicima za izbacivanje viška kalorija i ubrzavanje metabolizma i cirkulacije u borbi protiv celulita.

Voda- voda je, naravno, napitak broj jedan u borbi protiv celulita. Najbolje je piti 1,5 litri vode dnevno. Gaziranu vodu pijte u manjim količinama, jer je ona bogatija solima i pospješuje zadržavanje vode u organizmu, no u manjim količinama je dobra jer je bogata mineralima.

Zeleni i bijeli čaj- zeleni čaj je idealan napitak u borbi protiv celulita (i općenito za mršavljenje), jer ima diuretska svojstva, ograničava apsorpciju lipida i bogat je antioksidansima. Sadržava također vitamine kao i provitamin A. Ako ne volite intenzivnu aromu zelenoga čaja, izaberite zeleni čaj s dodacima voćnih okusa ili se odlučite za bijeli čaj, koji nema tako naglašen okus. I bijeli čaj djeluje blagotvorno na dobru liniju. Zapravo, omogućuje regulaciju nagomilavanja masnoća.

Gorska suručica, peteljke trešanja, jasen i list vinove loze-
i neke druge biljke su također idealne za pripremu napitaka učinkovitih protiv „jastučića". Na prvom mjestu su: gorska suručica, peteljke trešanja i jasen. Vrlo efikasan je i list vinove loze, inače poznat po svom svojstvu pospješivanja cirkulacije. Vjerojatno neke od ovih biljaka nikada niste koristili, pa, koliko god smiješno zazvučalo, nije na odmet da napomenemo - ne morate ih brati, one postoje sušene i mogu se naći pakovane u vrećicama, kao i čajevi.
RECEPTI:
„Kratka" limunada- isto tako, možete pripremiti odličan topli jutarnji napitak od 1,5 dl vruće vode u koju se doda nekoliko kapi limuna. Ako ga se popije natašte omogućuje čišćenje organizma od toksina.
Limucinada- jedan od najboljih napitaka, a veoma lako se priprema. Iscjedimo sok jednog limuna, stavimo malu žlicu cimeta (jako dobar u borbi protiv celulita jer ubrzava cirkulaciju) i sipamo vode da bude ukupno 2 dcl napitka. Pijemo ga navečer prije spavanja.

Jednom u tjednu pripremite voćni napitak od svježe istisnutog soka 4 velika grejpa, 3 limuna i 1 naranče razrijeđen sa 2 litre negazirane mineralne vode. Napitak jednakomjerno ispijte u toku dana (agrumi pomažu u razgrađivanju masnoća i potiču mršavljenje).
Jednom u tjednu posegnite za kurom tople vode te u tu svrhu svakih pola sata popijte dva do tri gutljaja tople vode, koju ste prethodno obavezno kuhali 15 minuta (topla vodi čisti probavni sustav i potpomaže mršavljenje).
Za jutarnje razbuđivanje, posebno ako imate nizak tlak, umjesto šalice kave (koja je jedan od krivaca za pojavu celulita) popijte natašte čašu tople vode u koju ste iscijedili sok od jednoga limuna.
Svaki dan između dva obroka popijte čašu vode u koju ste umiješali 1 veliku žlicu silicijeva balzma (silicij vrlo brzo i snažno djeluje na jačanje celulitom oslabljenoga vezivnoga tkiva, pa koža ponovo postaje glatka, čvrsta i elastična).
Prije svakog jela popijte čašu tople vode sa 1 čajnom žličicom hladno prešanoga jabučnog octa (jabučni ocat potiče izmjenu tvari u organizmu, pomaže u razgrađivanju masnoća i pospješuje probavu).
Jednom u tjednu tijekom dana ispijte 2 do 3 litre sirutke (osvježavajuća kiselkasta sirutka bogata je vitaminima, mineralima i bjelančevinama koji "izglađuju" kožu).
U jedan od biljnih čajeva dodajte pola čajne žličice svježe ribanoga korijena đumbira (đumbir potiče izlučivanje štetnih tvari).
Svaki dan popijte natašte čašu mlake vode u koju ste umiješali dvije čajne žličice octa i meda (potiče cirkulaciju krvi, razgrađivanje masnoća i izlučivanje štetnih tvari).

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

PALAĆINKE

Evo jedna dorada tijesta za palaćinke, ja ih ovako pravim i budu pre ukusne mogu ih same jesti bez nadljeva :) volim jako tanke palaćinke i naravno da se tope u ustima pa evo kako ih ja pravim:

 

sastojci:
       tijesto: 20 dag brašna
                  1 jaje
                  1dcl  mlijeka
                  1dcl mineralne
                  malo soli
                  2 vanilin šećer
                  malo ribane korice limuna ili narandže
                  ulje za pečenje

       nadljev:  lino lada ili neki drugi čokoladni namaz
                    banane

priprema: Jaje dobro izmiješajte, te dodajte ostale sastojke. Izradite pjenjačom jednoličnu smjesu, a zatim je razrijedite s još vode ako je potrebno. U teflonskoj tavi ugrijte ulje i odlijte u posebnu posudu višak, to ulje će vam poslužiti za daljnje pečenje. Palačinke pecite na jakoj vatri prvo na jednoj, pa na drugoj strani po nekoliko sekundi, ovisno o tome koliko vam je zagrijana tava. Gotove palaćinke puni te nadljevom po želji, ja sam vam ostavila jedan primjer, ali tu se još može dodati kokos, šlag, sladoled.... Možete ih poslužiti tople ili hladne po vašem ukusu...

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

BEŠAMEL

za 600 ml umaka:

sastojci: 600 ml mlijeka
             4 klinčića
             1 lovorov list
             prstohvat muškatnog oraščića
             30 g maslaca ili margarina
             30 glatkog brašna
             sol, papar

priprema: Mlijeko stavite u posudu, dodajte klinčić, lovorov list i muškatni oraščić. Neka zakuha pa sklonite s vatre i ostavite 15 minuta. U drugoj posudi zagrijte maslac ili margarin i polako umiješavajte brašno da dobijete gustu smjesu. Uz miješanje pržite 1 minutu. Skinite s vatre i postupno dodavajte mlijeko uz miješanje. Zatim vratite na vatru, miješajte i čekajte da se zgusne. Na kraju posolite i popaprite po želji.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

BUREK



sastojci: (za osam kora): 50 dag brašna
                                       ulje, sol, mlaka voda
        
              (za nadljev): 50 dag mljevenog junećeg mesa
                                 25 dag mljevenog goveđeg mesa
                                 4 glavice luka, ulje
                                 2 žumanjka, sol, papar

priprema: Prvo pripremamo kore. Od sastojaka umješamo tijesto i razvijemo 8 kora po stolu, te pustimo da se osuši. Nadljev pripremamo tako da meso umješamo sa uljem i nasjeckanim lukom, a zatim dodamo žumanjke sol i papar. Svaku koru premažemo masnoćom, krajeve prebacimo sa svake strane, ali tako da se spoje. Po sredini punimo nadljevom i smotamo u kolut. Kolut stavimo u sredinu lima u kojem ćemo peći, okolo stavimo preostale kore i stavimo u pećnicu na 180 stupnjeva oko 25 min. Pečeni burek možemo preliti sa vrhnjem ili mlakom vodom pomješanom sa malo maslaca.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

DOMAĆE KIFLICE

40min *

sastojci: 500 ml mlijeka
1 svježi kvasac
2 žlice šećera
1 kg brašna
3 jaja
300g sira
1 margarin
ulje, sol i biber

priprema: Zagrijemo mljijeko i 150 ml sipamo u dublju posudu. Dodamo šećer, 2 žlice brašna i kvasac. Promješamo i dodamo preostalo mlijeko. U veću dublju posudu stavimo brašno. Posolimo, dodamo 3 male šalice ulja, jedno jaje i mlijeko sa kvascem. Tijesto umjesimo rukom i isječemo na 8 jednakih dijelova. Od svakog komada formiramo lopticu i ostavimo da narastu. Izmutimo bjelanjke, dodamo žumanjke i izrendani sir. Sjedinimo sastojke . Od prve loptice razvučemo koru, isječemo na 8 trokuta. Na svaki trokut nanesemo fil, uvijemo kiflice i posložimo na tepsiju. Ponovimo postupak. Izmutimo žumanjke, dodamo ulje i ovim premažemo kiflice. Na svaki kiflicu stavimo po komadić margarina. Pečemo 20 minuta na 200 stupnjeva.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

PILETINA U SLANINI

40 min *
sastojci: 6 komada pilećih prsa bez kosiju i kože
             6 traka slanine
             200g gaude
             6 kiselih krastavčića
             vegeta, sol, biber

priprema: Piletinu izlupamo batićem za meso, svaki komad posolimo, povegetimo i pobiberimo. U sredinu svakog komada stavimo komadić sira i narezani kiseli krastavac. Zarolamo piletinu i zamotamo slaninom. Popržimo na ulju.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

KOKOS KUGLICE

       
                                                                                      
sastojci: 2 dl vode   
               250g maslaca
               500g kokosovog brašna
               500g šećera
               500g mlijeka u prahu
               100g lješnjaka

priprema:
Na visokoj temperaturi kratko popržite lješnjake, pa im skinite ljuskice. U dublju posudu stavite vodu da proključa, pa dodajte šećer i maslac i mješajte dok se ne rastope. Sklonite posudu s vatre, pa postepeno umješajte mlijeko u prahu i 400g kokosovog brašna. Stavite smjesu da se hladi. Kada se smjesa ohladi, od nje formirati kuglice i u svaku u sredinu utiskajte lješnjak. Ako vam smjesa nebude dovoljno čvrsta za oblikovanje, dodajte još malo kokosovog brašna. Uvaljajte kuglice u ostatak kokosovog brašna i poslužite.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...