KREMPITA

prilagođena za dijabetičare
(12 komada)
sastojci: 250g lisnatog tijesta
              3 jaja
              25g brašna
              75g gustina
              115g Diamela
              530ml mlijeka (1.5% mm)
              230ml vode
              1 vrećica (40g) šlaga
              75ml mineralne vode

priprema: Umutiti šlag sa mineralnom vodom. Ostaviti u hladnjaku. Lisnato tijesto rastanjiti vrlo tanko. Od tijesta isjeći 2 pravokutina 28x21 cm, izbockati ih vilicom i peći u pećnici zagrijanoj na 200 stupnjeva oko 10-15 min. Ostatak tijesta možete baciti.
Odvojiti bjelanke i žumanjke. bjelanjke umutiti u čvrst snijeg sa 75g Diamela. Žumanjke dobro izmješati sa preostalim Diamelom, vodom, brašnom i gustinom.
staviti mlijeko da proključa. Skloniti sa vatre pa pažljivo umješati smjesu od žumanjaka uz neprestalno mješanje žicom. Smanjiti vatru na lagano i kuhati kremu uz stalno mješanje dok ne postane jako gusto, oko 5 min. Krema je dovoljno gusta kada sa žlicom povučete po dnu posude i ostane čist trag. Gotovu kremu skonite sa vatre i pažljivo umješajte snijeg od bjelanaka. Ovo treba uraditi dok je krema vruća da bi se bjelanca termički obradila.
U tepsiju 26x19 cm, na dno staviti jednu koru od lisnatog tijesta. Na nju staviti još vruću kremu i pričekati da se prohladi, zatim premazati sa šlagom i poklopiti sa drugom korom od lisnatog tijesta. Pokriti folijom i ostaviti u hladnjaku preko noći da se stegne.
Krempitu isjeći na 12 komada (3 reza po užoj i 4 reza po široj strani tepsije)

Nutritivna vrijednost za 1 komad:
Kalorija: 263 kcal
Masti: 9g
Ugljikohidrati: 29g
Proteini: 10g

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

2 komentari:

Anonymous kaže...

super je recept, pisem iy beograda, citam vase poruke podrske i ja pocinjem danas sa dijetom!

maja_rkl kaže...

drago mi je da ti se sviđa ;)sretno sa dijetom, samo polako tako je onda i učinkovitije, moj dodatni savjet ti je puno zelenog čaja, ubrzat će ti metabolizam, pojačat cirkulaciju, a time i smanjiti celulit ;)... ja kad sam bila u fazi mršavljenja nisam ništa izbacivala iz prehrane samo smanjila obroke i ubacila zeleni čaj ;) sretno

Objavi komentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...