PITA SA ŠLJIVAMA

Ova pita od šljiva vjerovatno je jedna od najlakših za napraviti, a s obzorom da sam početnik nisam previše eksperimentirala (što ne znači da neću u daljnjem napredovanju :)). Prhko tijesto sam napravila po receptu od Jubistache i moram vram priznat da je odličan, jedino što ja nisam imala maslaca, a kako sam sve ostale sastojke imala bila sam lijena otići u trgovinu :( pa sam stavila mast, a time sam morala dodati i manje vode, ali tijesto je svejedno ispalo odlično. Kompot od šljiva je domaći, ali vjerujem da i kupovni daje jednaki efekt. Pa evo recepta: 

sastojci:
     Prhko tijesto: 250g oštrog brašna
                          125g masti
                          1 žumanjak
                           malo soli 
                           malo vode


     nadljev: 1 tegla kompota od šljiva
                  2 vanilin šećer
                  1 žlica cimeta

priprema: Pomiješati brašno i sol. Dodati maslac i sve zajedno dobro izmrviti. U sredinu tijesta staviti žumanjak i malo vode te dobro umjesiti, ako je potrebno dodati još malo vode. Veći dio tijesto razvaljati u okrugli kalup i preko staviti šljive razrezane na pola te vanilin šećer i cimet. Ostatak tijesta razvaljajte, izrežite na trakice i stavite preko nadljeva kao što je prikazano na slici. Staviti u predhodno zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva i pecite oko 40min. Kad je sve gotovo možete pitu posuti sa malo šećera u prahu radi dekoracije.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

KINDER BUENO

Poznata i kao kinder torta, definitivno najveći favorit među tortama u mojoj obitelji, nadam se da će se i vama svidjeti, naravno ako već niste probali :) a ako jeste znate o čem pričam ;)


biskvit:  10 bjelanjak
               15 žlica šećera
               1 žlica octa
               200g sjeckanih lješnjaka
               400g nutelle (može i neki drugi čokoladni namaz,
                                    ali puno puno finije je sa nutellom)

U tepsiju veličine 28x34 cm prvo staviti sjeckane lješnjake, zatim preliti sa smjesom od čvrsto tučenih bjelanjaka, šećera i octa. Staviti u pećnicu 1h na 150 stupnjeva. Kada je gotovo, izvaditi iz pećnice, biskvit okreniti na drugu stranu, da lješnjaci budu gore i dok je još topal premazati ga sa nutellom.

fil: 1,5 l mlijeka
     10 žlica brašna
     10 žumanjaka
     10 žlica šećera
     1 vrećica pudinga od vanilije
     250g margarina
     3 vrećice vanilin šećera
     100g čokolade za kuhanje

Skuhati fil od mlijeka, šećera, žumanjaka, brašna, i pudinga, u hladno dodati margarin i vanilin šećer, podjeliti na 2 dijela i u jedan staviti otopljenu čokoladu.
Žlicom za sladoled na biskvit redati kuglice od fila tako da izgleda kao šah ploča (znači kuglica bijelog, pa crnog fila i tako redom do kraja).

preljev: 100g čokolade za kuhanje
            50g margarina
            5-6 žlica mlijeka

Otopiti na pari sve sastojke i time preliti preko "šah ploče" tako da popuni rupe.

dekoracija: 3 vrećice šlaga
                   sjeckani lješnjaci

Napravimo šlag i njime prekrijemo cijelu tortu i ukrasimo lješnjacima.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

TORTILJE

Kako jednostavno napraviti svoje tortilje?


sastojci:  400g glatkog brašna
               2 žlica kukuruznog brašna
               1 praška za pecivo
               1 žlica soli
               80g maslaca
               200 ml tople vode

priprema: brašna, prašak za pecivo i sol izmešajte, dodajte otopljeni maslac i vodu. Sve dobro izmjesiti i ostavite oko 2h na sobnoj temperaturi. Napravite 20 kuglica i izvaljajte ih oklagijom u tortilje (ako želite veće napravite manje kuglica), pecite na zagrijanoj teflonskoj tavi bez masnoće i ulja. Vatra neka ne bude najača npr. na skali od 1-10 neka bude 7 i svaku tortilju pecite po 20 sekundi sa svake strane. Kada je gotova jedna tortilja stavite ju na tanjur i prekrijte vlažnom krpom (ne mokrom) i tako stavljajte svaku gotovu tortilju ispod te krpe dok ne ispečete sve- tako se neće osušiti i kasnije lomiti tortilje. Kad je sve gotovo ako ih nećete odmah jesti stavite u vrećicu da se ne suše, a prije posluživanja ako želite možete lagano zagrijati opet na tavi.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...