PRINCES KROFNE

prilagođeno i za dijabetičare
(10 krofni)


sastojci:
     tijesto: 135g brašna
                 prstohvat soli (0,5g)
                 100g margarina
                 3 jajeta srednje veličine
                 250ml vode
     krema: 2 žumanjka
                100g Diamela
                75g brašna
                500ml mlijeka

priprema: 
       tijesto: Staviti vodu da proključa sa soli i margarinom isječenim na kockice. Skloniti sa vatre pa drvenom kuhačom umješamo brašno. Vratiti na vatru i kuhati na tihoj vatri oko 2 min, uz stalno mješanje. Skloniti sa vatre i sačekati da se prohladi. Kada se prohladi, dodati jedno po jedno jaje uz stalno mješanje kuhačom. To podrazumjeva da se poslije svakog dodavanja mješa dok ne postane glatka. Veliku tepsiju obložiti papirom za pečenje. Tijesto prebaciti u slastičarsku špricu i oblikovat deset krafni. Peći 10 min u pećnici prethodno zagrijanoj na 200 stupnjeva. Nakon toga, otškrinuti vrata od pećnice i peći narednih 35 min. Pečene krafne ostaviti da se ohlade.

       krema: Žumanjke umutiti mikserom sa diamelom, brašnom i 200ml mlijeka. Preostalo mlijeko (300 ml) staviti da prokuha, pa kad prokuha dodati ga u masu od žumanjaka, vratiti i kuhati na umjerenoj vatri, uz stalno mješanje drvenom kuhačom, kako nebi nastale grudice. Masa je gotova kada masa toliko bude čvrsta da kad kuhačom prođemo kroz nju, na dnu ostane čist trag.

Krafne presječemo na pola, kremu sipamo u slastičarsku špricu i ravnomjerno ju rasporedimo po krafnama.



Nutritivna vrijednost za 1 krafnu:

Kalorije: 230 kcal

Masti: 10g

Ugljikohidrati: 29g
Proteini: 6g

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

0 komentari:

Objavi komentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...